Άρθρο 110: Οργάνωση σωματείων σε Π.Α.Ε.

Οργάνωση σωματείων σε Π.Α.Ε.

1.  α) Από την αγωνιστική περίοδο 2006−2007 και εφεξής τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία των οποίων οι ποδοσφαιρικές ομάδες ανέρχονται, κατά τους οικείους κανονισμούς, στο πρωτάθλημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, μπορούν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα αυτό, κατ’ επιλογή τους είτε με τη μορφή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου (Τμήμα Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών) είτε του Τμήματος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Τ.Α.Π.) αυτού είτε της ποδοσφαιρικής ανώνυμης Εταιρείας(Π.Α.Ε.).

        Οι Π.Α.Ε. που δικαιούνται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας δύνανται, μετά από σχετική απόφαση των μετόχων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920, να αποφασίσουν τη λύση τους και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ιδρυτικού Σωματείου να αντικατασταθούν από Τμήματα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Τ.Α.Π.), ιδρυόμενα  σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και τα οποία υποκαθιστούν τις αντίστοιχες Π.Α.Ε. μόνο στα αγωνιστικά τους δικαιώματα και  υποχρεώσεις.

         Για την ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών του Τ.Α.Π. εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος, όπως αυτός ισχύει .

        Τα Τ.Α.Π. διέπονται από τους κανονισμούς που ισχύουν για όλες τις ομάδες Α΄ , Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

(Τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 2 Ν. 3259/2004 και ήδη αντικαταστάθηκε ως άνω απο τον χρόνο έναρξης ισχύος τούτου με το άρθρο 2 παρ. 5α Ν.3372/2005 και το άρθρο 14 Ν.3479/2006).

      β) Μέλη της διοίκησης, καθώς και μέτοχοι, πλην του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, κατέχοντες ποσοστό τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε. που αποφασίζει κατά τη διαδικασία της περιπτώσεως α΄ της παραγράφου αυτής τη λύση της, δε δικαιούται συμμετοχής σε Π.Α.Ε., Τ.Α.Π. ή αθλητικό σωματείο επί μία δεκαετία από τη λύση της Π.Α.Ε..

(Προστέθηκε ως άνω με το άρθρο 2 παρ. 5β Ν. 3372/2005).

      γ) Οι διατάξεις των προηγούμενων περιπτώσεων εφαρμόζονται, αναλόγως και για τις Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Κ.Α.Ε.) και Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Τ.Α.Κ.), της παρ. 6 του άρθρου 115 του Ν.2725/1999, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 8 του Ν.3259/2004, αφότου αυτές ίσχυσαν.

      δ) Για Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. που υποβιβάζονται από τη Β΄ στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία ή αντίστοιχα από την Α1 στην Α2 Εθνική Κατηγορία οι διατάξεις των δύο προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται μετά την πάροδο ενός τουλάχιστον έτους από τον υποβιβασμό τους.

(Οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 2 Ν.3372/2005 παρατίθενται στη θέση αυτή με ευθύνη του συγγραφέα ως περιπτώσεις γ΄ και δ΄ αυτής της παραγράφου για την πληρότητα της έκδοσης).

2.   Μετά την αποβολή τους τα σωματεία της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα που αγωνίσθηκαν την αμέσως προηγούμενη περίοδο, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των σωματείων που πρόκειται να αγωνισθούν.

3.   Οι Π.A.E. που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας και δεν καλύπτουν το ελάχιστο κατά κατηγορία ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, οφείλουν να προβούν σε αύξηση προς κάλυψή του το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την έναρξη των οικείων πρωταθλημάτων, αλλιώς υποβιβάζονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία, όπου και συμμετέχουν, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των Π.A.E. που πρόκειται να αγωνισθούν. Την απόφαση λαμβάνει το Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Ε., το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη των οικείων πρωταθλημάτων, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

(Τροποποιήθηκε ως άνω με το άρθρο 38 παρ. 1 Ν. 3057/2002).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s