Άρθρο 115: Οργάνωση σωματείων σε Τ.Α.Κ. και Κ.Α.Ε.

1.  Από την αγωνιστική περίοδο 2006−2007 και εφεξής το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας καλαθοσφαίρισης διοργανώνεται και διεξάγεται από την Ε.Ο.Κ.. Από την ίδια αγωνιστική περίοδο και εφεξής τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, των οποίων οι ομάδες καλαθοσφαίρισης ανέρχονται, κατά τους οικείους κανονισμούς, στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, μπορούν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα αυτό, κατ’ επιλογή τους είτε με τη μορφή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου (Τμήμα Ερασιτεχνών Καλαθοσφαιριστών) είτε του Τμήματος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Τ.Α.Κ.) αυτού είτε της Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας (Κ.Α.Ε.).

2.   Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 108 του παρόντος εφαρμόζονται, ανάλογα, και για τους καλαθοσφαιριστές των νομικών προσώπων της προηγούμενης παραγράφου.

(Τροποποιήθηκαν με το άρθρο 20 παρ. 7 Ν. 2947/2001, το άρθρο 38 παρ.4 Ν.3057/2002 και το άρθρο 37 παρ. 5 του Ν. 3259/2004 και αντικαταστάθηκαν ακολούθως ως άνω με το άρθρο 17 παρ.1 Ν.3479/2006).

3.    Τα σωματεία που στερήθηκαν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της αμέσως κατώτερης ερασιτεχνικής κατηγορίας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των σωματείων που πρόκειται να αγωνισθούν.

4.   Από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000, τα αθλητικά σωματεία, των οποίων τα Τ.Α.Κ. αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην Α1 εθνική κατηγορία οφείλουν να συστήσουν Κ.Α.Ε. το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος. Αλλιώς αποβάλλονται από το πρωτάθλημα με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού , το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος. Το σωματείο που αποβάλλεται δικαιούται να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των Κ.Α.Ε. ή των σωματείων που διατηρούν Τ.Α.Κ. και πρόκειται να αγωνισθούν σε αυτό. Την απόφαση λαμβάνει το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος.

5.   Από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000, Κ.Α.Ε. που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας και δεν καλύπτουν το ελάχιστο για την κατηγορία ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, οφείλουν να προβούν σε αύξηση προς κάλυψή του, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Αλλιώς υποβιβάζονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία, όπου και θα συμμετέχουν, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των Κ.Α.Ε. ή των σωματείων που διατηρούν Τ.Α.Κ. και πρόκειται να αγωνισθούν. Την απόφαση λαμβάνει το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

6.    Οι Κ.Α.Ε. που δικαιούνται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας δύνανται, μετά από σχετική απόφαση των μετόχων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 να αποφασίσουν τη λύση τους και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ιδρυτικού Σωματείου να αντικατασταθούν από Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Τ.Α.Κ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2725/1999, και τα οποία υπακαθιστούν τις αντίστοιχες  Κ.Α.Ε. μόνο στα αγωνιστικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις.

(Προστέθηκε με το άρθρο 37 παρ. 8 Ν. 3259/2004 και ήδη τροποποιήθηκε ως άνω αφ’ ότου ίσχυσε με το άρθρο 2 παρ. 5α και 6 Ν. 3372/2005.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s