Άρθρο 27Α: Συνέπειες παραβίασης της αθλητικής νομοθεσίας (Άρθρο 29 παρ.7-12 Ν.3479/2006) (Η παράθεση του άρθρου 29 παρ. 7-12 Ν.3479/2006 ως άρθρο 27Α παρ. 1-6 γίνεται με ευθύνη του συγγραφέα λόγω συναφείας για την πληρότητα της έκδοσης)

1.  Η μη εναρμόνιση του καταστατικού, των κανονισμών, των πράξεων και των αποφάσεων των αθλητικών ομοσπονδιών προς τις διατάξεις του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και της λοιπής εν γένει αθλητικής νομοθεσίας συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ως άνω νομοθεσίας, που αφορούν:

α) τις κρατικές επιχορηγήσεις, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών και των δαπανών οργάνωσης ή συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες,

β) τις λοιπές κρατικές παροχές, διευκολύνσεις και κίνητρα, για την υποστήριξη των αθλητικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για την αξιοποίηση – εκμετάλλευση οικονομικών και εμπορικών δικαιωμάτων με αφορμή τις αθλητικές δραστηριότητές τους,

γ) φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις,

δ) την αντιμετώπιση δαπανών για την εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων, ιδιοκτησίας τους ή μισθωμένες.

Η διαπιστωτική πράξη της αναστολής εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου του άρθρου 52 του ν. 2725/1999.

2.  Ειδικότερα για τις αθλητικές ομοσπονδίες της άνω παραγράφου, αναστέλλονται, ιδίως και κατά περίπτωση, οι διατάξεις των άρθρων 26 παράγραφος 1, 50, 51, 54 παρ. 2, και 84 του ν. 2725/1999, όπως αυτές ισχύουν.

3. Η άρση της αναστολής εφαρμογής των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων συντελείται με την ολοκλήρωσή της, κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, εναρμόνισης του καταστατικού και των κανονισμών τους ύστερα από απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, εκδιδομένη, μετά από εισήγηση του, κατά το άρθρο 52 του ν. 2725/1999, όπως αυτό ισχύει, Ελεγκτικού Συμβουλίου και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4.  Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των χρηματικών ποσών, που προκύπτουν από την αναστολή επιχορηγήσεων, ποσοστών ή άλλων χρηματικών παροχών κατά περίπτωση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

5.  Αθλητικές ομοσπονδίες, στις οποίες βρίσκουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 4 του παρόντος, επιλέγουν τις διατάξεις του καταστατικού τους ελεύθερα, μη δεσμευόμενες από αυτές του ν. 2725/1999.

6. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελώ της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατυικο και τους κανονισμούς τυης, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν.2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η Ε.Π.Ο. από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους.

Advertisements

One Comment

  1. Το άρθρο 29 παρ. 12 Ν.3479/2006, που εδώ παρίσταται ως παράγραφος 6, το έγραψα με τα χέρια μου μέσα στη Βουλή για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος που προέκυψε από την προσφυγή της Ε.Π.Ο. στη FIFA και τον κίνδυνο που υπήρχε να αποκλεισθούν ελληνικές ομάδες και η Εθνική Ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σε μια στιγμή που η Πολιτεία είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κλήθηκα να δώσω μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει. Επειδή ουδέποτε θα μπορούσα να διανοηθώ ότι η έννομη τάξη θα μπορούσε ποτέ να υποκύψει στον εκβιασμό του οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού ποδοσφαιρικού παράγοντα ΄κατά την εκτέλεση της ύψιστης λειτουργίας της, της νομοθέτησης, φρόντισα να διατυπωθεί αυτό το άρθρο με τέτοιο τρόπο, ώστε φαινομενικά μεν να εκπληρώνει το παράλογο αίτημα της FIFA και της Ε.Π.Ο., στην ουσία όμως να διακρατεί για την έννομη τάξη μας τις βασικές της αρχές, εξουσίες και αρμοδιότητες πάνω στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτό εξακολουθώ ακόμη και σήμερα να υποστηρίζω με σθεναρό τρόπο ότι το δήθεν αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. είναι ένας μύθος και τίποτε περισσότερο. Η έννομη τάξη μας παρέχει σε όλες τις Ομοσπονδίες αρκετές εγγυήσεις για την ελεύθερη, ακώλυτη και αυτόνομη λειτουργία όλων των Ομοσπονδιών, οι οποίες κατά την έννοια αυτή είναι όλες αυτοδιοίκητες. Αυτά τα ολίγα ως αυθεντική ερμηνεία της διάταξης περί του αυτοδιοίκητου της Ε.Π.Ο. από τον συντάξαντα.
    Ανδρέας Μαλάτος – Πρόεδρος ΙΔΕΑΔ

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s