Άρθρο 37Α: Ίδρυση Νομικού Προσώπου με την επωνυμία Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Άρθρο 16 Ν.2433/1996, ΦΕΚ 265/Α/1996)(Προστίθεται στη θέση αυτή ως άρθρο 37Α με ευθύνη του συγγραφέα για την πληρότητα της έκδοσης)

1. Ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα και επωνυμία «Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων» (Δ.Ε.Μ.Α.).

Σκοπός της ΔΕΜΑ είναι η διάδοση των ιδανικών και των αρχών του Ολυμπισμού όπως ορίζονται στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη, η προώθηση του ολυμπιακού κινήματος στις χώρες της Μεσογείου, η ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των νέων και των αθλητών της Μεσογείου, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών των χωρών της Μεσογείου και η εξασφάλιση της συνέχισης της τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων σύμφωνα με το πνεύμα των κανόνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και το Χάρτη των Μεσογειακών Αγώνων.

Για την επίτευξη του σκοπού της η ΔΕΜΑ συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και κάθε άλλο φορέα που αναπτύσσει δραστηριότητες στο χώρο της σωματικής αγωγής του αθλητισμού και της ολυμπιακής παιδείας.

Μέλη της ΔΕΜΑ είναι:

α) οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές που λειτουργούν στις χώρες της Μεσογείου και έχουν αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, β) τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που προέρχονται από τις χώρες των οποίων οι ολυμπιακές επιτροπές είναι μέλη της ΔΕΜΑ.

Ο ειδικότερος σκοπός της ΔΕΜΑ και τα μέσα επίτευξής του, τα όργανά της, οι εξουσίες των οργάνων της και ο τρόπος ανάδειξής τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών της και εισδοχή νέων μελών, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της ρυθμίζονται: α) από το Χάρτη των Μεσογειακών Αγώνων ο οποίος καταρτίσθηκε από τη γενική συνέλευση της διεθνούς ένωσης με την επωνυμία «Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων» που ιδρύθηκε το 1951 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπως ο Χάρτης αυτός τροποποιήθηκε από την ίδια γενική συνέλευση στη συνεδρίασή της που έλαβε χώρα στο Μπάρι της Ιταλίας την 1η Απριλίου 1995 και όπως κάθε φορά ισχύει τροποποιούμενος από τα όργανα κατά τη διαδικασία που ο ίδιος προβλέπει και β) επικουρικά από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τα σωματεία, όπως κάθε φορά ισχύουν.

2.   Η ΔΕΜΑ απολαμβάνει όλων των ουσιαστικών και δικονομικών προνομίων του Δημοσίου.

Αλλοδαποί που αποδεδειγμένα απασχολούνται στη ΔΕΜΑ στην Ελλάδα δικαιούνται άδειας παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Η άδεια αυτή έχει διάρκεια μέχρι 1 έτος και μπορεί να ανανεώνεται.

Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων που ιδρύθηκε με το Ν. 3148/55 (ΦΕΚ Α’ 50) μπορεί να αναλαμβάνει ολικά ή μερικά, τα έξοδα λειτουργίας της μόνιμης γραμματείας της ΔΕΜΑ στην Αθήνα βάσει προϋπολογισμού που εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Επιτροπής αυτής.

3.   Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s